Bakom molnklockan står ett gäng på 16 personer som utvecklat det bärbara molnet under ett års tid i företaget Braceit i Linköping.
- Vi tar fördelarna från molnet, fäster det på kroppen så att du kan använda det utan internetuppkoppling, säger Josef Haddad som är företagets vd.
Tanken bakom den nya minnesenheten, som fått namnet Revault, är att användaren ska få alla molnets fördelar men utan att behöva lagra data hos en molnleverantör.
- Många är tveksamma till att använda molntjänster av säkerhetsskäl. Det här är ett sätt att ta kontroll över sin data, säger Josef Haddad.
Klockan kan bäras på handleden, som ett smycke runt halsen eller stoppas i fickan. Det finns i två storlekar på 32 respektive 128 gigabyte och kommunicerar med wifi eller bluetooth. Med hjälp av en tillhörande app går det att göra automatisk backup till exempel av alla bilder som tas med mobilen. Data kan synkroniseras automatiskt med andra enheter som en pc.
Från klockan går det också att strömma ljud och bild så att det går att lyssna på lagrad musik eller film utan internetuppkoppling.
Enligt Josef Haddad återstår viss utveckling och certifiering. För detta söker nu företaget motsvarande en halv miljon kronor på finansieringssajten Indiegogo.
I ett första steg vänder sig Bracit mot privatpersoner. Men intresset är också stort från många företagare berättar Josef Haddad.
- Vi planerar en version som vänder sig mer specifikt mot företag och som kan ha fler funktioner.
För att få in förslag på vilka funktioner det privata molnet ska ha, utformning och tester så har Braceit använt nättjänsten Erli Bird.
Där har 2000 personer från hela världen anslutit sig för att vara med i utvecklingen.
- Det har varit väldigt viktigt för att få återkoppling och det är hjälp med vår community som vi byggt upp produkten, säger Josef Haddad.
Priset under kampanjen är motsvarande 1 400 kronor för en klocka med 32 gigabytes lagringsutrymme. De första leveranserna ska ske i början av nästa år.