Kategori: Recept
Skriven av 瑞典朋友圈
Crêpes (4 port.)
Ingredienser | Gör så här |
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk socker (valfritt)
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 msk smör
- smör eller olja att steka i
|
- Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
- Rör ner 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
- Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
- Smält 3 msk smör och häll samt rör ut i smeten.
- Låt crêpessmeten stå 10 minuter till en timme så mjölet får svälla om möjligt.
- Värm en stekpanna eller crêpespanna.
- Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
- Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Stek på medelvärme för bästa resultat.
|
Stuvade champinjoner
Ingredienser | Gör så här |
- 500 g champinjoner
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
- 1 dl grädde
- salt
- peppar
|
- Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1*1 cm.
- Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
- Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
- Tillsätt vätskan under omrörning.
- Tillsätt grädden.
- Koka stuvningen på medelvärme och rör om då och då.
- Smaka av med salt och peppar.
|
Stuvade räkor (4 port.)
Ingredienser
| Gör så här |
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 4 msk hackad dill
- 150 g skalade räkor eller 500 g räkor med skal
|
- Fräs mjöl och smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
- Koka stuvningen i 5 minuter.
- Skala räkor om du köpt räkor med skal.
- Skölj och hacka dill.
- Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.
|
Ugnsbakad fetaost med honung
Ingredienser | Gör så här |
|
- Sätt ugnen på 200C.
- Smula fetaosten och lägg i ugnsfast form eller på bakplåtspapper.
- Ringla ett tunt lager honung på toppen.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 min.
|
Andra tillbehör: Spenat, stekt zucchini, krossade valnötter (till de stuvade champinjonerna)