Crêpes med tillbehör

R180325

 

Crêpes (4 port.)

IngredienserGör så här
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker (valfritt)
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör
  • smör eller olja att steka i
  1. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
  2. Rör ner 2 dl mjölk och vispa ut klumparna.
  3. Vispa sedan ut resten av mjölken samt äggen till en jämn smet.
  4. Smält 3 msk smör och häll samt rör ut i smeten.
  5. Låt crêpessmeten stå 10 minuter till en timme så mjölet får svälla om möjligt. 
  6. Värm en stekpanna eller crêpespanna.
  7. Tillsätt en tsk smör eller olja i pannan.
  8. Grädda tunna crêpes på ca 1 dl smet åt gången. Stek på medelvärme för bästa resultat.

 

 

Stuvade champinjoner

IngredienserGör så här

 

  • 500 g champinjoner
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vätska som mjölk, vatten eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar
  1. Rensa färsk svamp. Skär den i mindre bitar ca 1*1 cm.
  2. Fräs svampen tills den mesta vätskan dunstat bort i en stekpanna. Tillsätt sedan smöret och fräs någon minut utan att bränna men få lite färg.
  3. Strö över mjöl och rör ut mjölet med svampen.
  4. Tillsätt vätskan under omrörning.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Koka stuvningen på medelvärme och rör om då och då.
  7. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Stuvade räkor (4 port.)

Ingredienser

Gör så här

 

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 4 msk hackad dill
  • 150 g skalade räkor eller 500 g räkor med skal
  1. Fräs mjöl och smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och vatten samt rör tills stuvningen är slät.
  3. Koka stuvningen i 5 minuter.
  4. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  5. Skölj och hacka dill.
  6. Tillsätt och vänd i räkor, dill och smaka av räkstuvningen med salt och ev en nypa vitpeppar.

 

 

Ugnsbakad fetaost med honung

Ingredienser Gör så här
  • 150 g fetaost
  • Honung
  • Sätt ugnen på 200C.
  • Smula fetaosten och lägg i ugnsfast form eller på bakplåtspapper.
  • Ringla ett tunt lager honung på toppen.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 min.

 

Andra tillbehör:  Spenat, stekt zucchini, krossade valnötter (till de stuvade champinjonerna)