Uppgift: Kommuner och landsting

Uppgift: Kommuner och landsting

Vad menas med lokalt självstyre och vad är dess syfte?

Lokalt självstyre innebär att beslut om mer lokala frågor beslutas i området. Dessa frågor är t ex vård, skola och omsorg. Syftet är att invånarna ska få bestämma om sina egna angelägenheterna. Med lokalt självstyre kommer man “närmare” befolkningen i vissa frågor. Vilket gör att besluten färgas av invånarnas perspektiv i frågan.

 

På vilket sätt begränsas kommunernas självstyre?

Genom lagar och uppställda mål från staten. Detta för att skillnaderna mellan kommunerna inte blir för stora samt att viktiga samhällsuppgifter blir utförda och sköts på ett bra sätt.

 

Förklara vad kommunfullmäktige och kommunstyre är, samt skillnaden mellan dessa.

Kommunfullmäktige är kommunens “riksdag”, alltså där de viktigaste besluten fattas. De utser kommunstyrelsen och nämnder. De som sitter i den är politiker från olika politiska partier.

Kommunstyrelsen är kommunens “regering” och leder den kommunala verksamheten och består av politiker från de största partierna i kommunfullmäktige (kommunalråd/borgarråd = “ministrar”). De lämnar budgetförslag och sköter nämndernas arbete.

Skillnaderna mellan de är som skillnaderna mellan riksdag och regering på rikstäckande nivå.

 

Varför finns landstingen och vad är deras viktigaste uppgifter?

De finns för att det finns uppgifter som kommunerna inte klarar av på egen hand. De sköter främst sjukvård, kollektivtrafik och viss del utbildning.

 

Hur får kommuner och landsting in pengar till sin verksamhet?

Från skatt som invånarna betalar (18% till kommuner och 12% till landsting) och avgifter. Vissa kommuner erhåller dessutom statsbidrag från staten för att skatter och avgifter inte ska skilja sig alltför mycket från kommun till kommun.



Läs mer